Metoxx | sve o televiziji na jednom mjestu

Naslovnica Najnovije vijesti Specijali Teme Preporuke Mišljenja Serije Večeras na TV-u Epizode serija O nama Kontakt


Potražite nas na novoj adresi.



Sve o seriji Sila pročitajte ovdje.



Sulejman Veličanstveni - vladao je svijetom, a ljubav je vladala njime

Objavljeno: srijeda, 22.08.2012. 16:37 Komentari: 37 komentara do sad

Raskošna serija Sulejman Veličanstveni, koja u četiri sezone opisuje događaje u životu najvažnijeg sultana, od perioda kada je postao vođa Otomanskog carstva pa sve do smrti, njegov odnos prema obitelji, ženama i prijateljima, prema državi, svojim vjernim sljedbenicima, ali i prema neprijateljima, u kratkom je vremenu osvojila srca brojnih gledatelja.

EMITIRANJE: od ponedjeljka do petka u 20:00h, od 27.kolovoza na RTL televiziji

Piše: Metox Blog
Posljednja izmjena: 01.09.2012. 16:51
U nastavku pročitajte sve o radnji, likovima, scenografiji i kostimografiji "Sulejmana Veličanstvenog"
te saznajte zašto je serija oborila rekorde gledanosti u svim zemljama u kojima se do sad prikazivala (njih preko 60)


Nakon smrti oca Selima I. 1520., mladi Sulejman (Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom. Dan kada će postati deseti sultan Osmanskog carstva Sulejman je čekao dvadeset i šest godina, ne znajući da će u svojoj 46 godina dugoj vladavini izgraditi najsnažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog, kao ni da će ga budućnost slaviti kao Veličanstvenog.

• Pratite seriju po epizodama

Od sad će najraskošnija palača Topkapi biti njegov dom, u kojem će živjeti s najvažnijim ženama svog života, svojom majkom (Nebahat Çehre), sestrom Hatidže (Selma Ergec) i suprugom Mahidevran (Nur Fettahoglu), s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem koji ga cijeni i poštuje još iz djetinjstva, Ibrahimom (Okan Yalabik), a kojeg je upravo imenovao velikim vezirom.

U palaču dolazi i mlada Aleksandra (Meryem Uzerli), kćer ukrajinskog ortodoksnog svećenika koju su osmanlije zatočile tijekom posljednjeg osvajačkog pohoda. Iako se ispočetka protivila zatočeništvu u carskom haremu i odbijala poslušnost ostalih djevojaka, pa čak i sultanovoj majci, Aleksandra će brzo shvatiti da će se izvući iz pakla samo ako osvoji Sulejmanovo srce.

Kako bi zadobila njegovu pažnju, Aleksandra odluči iskoristiti svaki trenutak u njegovoj prisutnosti. Njezinoj ljepoti, šarmu i neizmjernoj snazi nije bilo premca pa Sulejmanu nije trebalo dugo da ga ova crvenokosa ljepotica očara i da je pozove u svoje tajne odaje…

Kako je vrijeme prolazilo, ljubav između Sulejmana i Aleksandre postala je dio povijesti. S vremenom je Aleksandra rodila Sulejmanu sina, postala njegova žena i time dobila novo ime, Hurem.

Dok je Sulejman vladao carstvom, njegova velika strast prema Hurem njoj je donijela težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s njegovom majkom i Mahidevran.

• Pratite seriju po epizodama


Serija Sulejman Veličanstveni prikazat će najraskošnije doba turske povijesti u kojem će se borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu ljubavnu priču inspiriranu povijesnim događajima.

• U sam početak stvaranja ovog iznimno kompleksnog projekta bilo je uključeno više od 50 stručnjaka na području filmske produkcije, a samo u gradnju najvećeg filmskog seta, kreiranje uvjerljivih kostima i nabavu specijalnih digitalnih filmskih kamera utrošeno je vrtoglavih 3,5 milijuna dolara, zbog čega je serija Sulejman Veličanstveni dobila titulu najskupljeg projekta u povijesti turske televizijske produkcije.

• S obzirom da na već postojećim, autentičnim lokacijama u Istanbulu nije bilo dopušteno snimati, produkcija je bila primorana sagraditi vjernu repliku Topkapi palače, koja je skoro 400 godina bila administrativni centar Osmanskog carstva, za što se bilo izdvojilo skoro 2 milijuna dolara.

• Raskošna scenografija, velike scene borba u kojima je sudjelovalo preko 500 statista i fascinantni digitalni efekti samo su dio onoga što će se moći vidjeti na malim ekranima.



Glavni likovi:
Sulejman I. Veličanstveni
Deseti sultan Osmanskog carstva čija je vladavina započela 1520. nakon smrti oca Selima I., a trajala do 1566. kada je poginuo u bitci kod Sigeta. Naslijedio je carstvo u usponu, ali ga je osvajanjem proširio na tri kontinenta. Bio je čovjek višestrukih talenata: vješt vojni strateg, veliki zakonodavac, profinjen pjesnik i strastveni ljubavnik svojoj supruzi Hurem, rođenoj Ukrajinki pravog imena Rokselana (Aleksandra).

Sultanija Hatidže
Sultanova omiljena sestra koju štiti više od svega. Hatidže je potajno zaljubljena u Ibrahima, sultanovog najboljeg prijatelja, za kojeg će se na kraju i udati.

Ibrahim paša
Sulejmanov najbolji prijatelj kojeg poznaje još iz djetinjstva. Sultan je cijenio njegovu odanost i privrženost, zbog čega ga je i postavio na mjesto velikog vezira. S vremnom se pokazao kao mudar i sposoban savjetnik. Ibrahim je bio jedan od Hureminih brojnih neprijatelja, dok je javno pružao podršku prvom Sulejmanovom sinu, Mustafi, koji je imao prvenstvo nad Hureminim sinovima. Ta podrška ga je, na kraju, skupo koštala.

Mahidevran
Majka prvorođenog sultanovog sina Mustafe. U istambulskom haremu dobila je vrlo utjecajnu protivnicu Aleksandru/Hurem, koja je potpuno osvojila Sulejmanovo srce. Sulejmanova majka djelomično je uspjevala kontrolirati netrpeljivost između Mahidevran i Hurem, ali nakon smrti Majke sultanije njihov odnos se još više zaoštrio.

Hurem
Kćer ukrajinskog svećenika poznatija i kao Aleksandra/Rokselana, koja je vrlo brzo postala omiljena sultanova robinja, a potom i njegova supruga. Sulejmanu je rodila šestero djece: pet sinova i jednu kćer. Imala je veliki utjecaj na događaje u carstvu, a kumovala je propasti prvog Sulejmanovog sina Mustafu, proširivši glasine da planira zavjeru protiv oca. Nakon Sulejmanove smrti, njezin sin Selim popeo se na tron i vladao naslijeđenim carstvom.

Majka sultanija
Sulejmanova majka i žena sultana Selima I., pravog imena Hafsa Hatun. Imala je samo sedamnaest godina kada je rodila Sulejmana, a kasnije je rodila još tri djevojčice. Tijekom Sulejmanove vladavine uspijevala je zadržati pod kontrolom svoju ljubomoru, zavist, ali i neprijateljstvo među ženama u haremu.



Unatoč kontroverzi i nezapamćenim pritužbama protiv emitiranja serije u Turskoj i široj regiji, ponajviše zbog predstavljanja lika Sulejmana kao čovjeka koji se zabavlja s haremskim djevojkama i ispija alkohol, gledanost je svakom epizodom dostizala nove rekorde!

• Seriju svakodnevno gleda preko 55% Turaka, a u Srbiji je prosječno prati između 1,9 i 2,2 milijuna gledatelja, a emitira se i u Makedoniji, Bugarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Maroku, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a uskoro i u Njemačkoj, Francuskoj i Bosni i Hercegovini.

• Osim iznimno visoke gledanosti u svim zemljama u kojima se prikazuje, seriju Sulejman Veličanstveni je nagradila i struka. Tako je u travnju ove godine serija osvojila još četiri kipića na ovogodišnjoj dodijeli nagrada Antalya Television Awards (pandan američkoj nagradi Emmy), od kojih je i ona najvrjednija – za najbolju dramsku seriju, sakupivši ih tako preko tridesetak u samo dvije sezone prikazivanja.


Brad Pitt u glumačkoj postavi?
Dok Turci napeto iščekuju početak snimanja treće sezone, u medije je procurila informacija kako su producenti uspjeli nagovoriti najplaćenijeg američkog glumca, Brada Pitta, da se pojavi u nekoliko borbenih scena.

• Navodno bi za to trebao dobiti visokih 2 milijuna dolara.



Kako se gradio set
U pred-produkciju je utrošeno preko 3,5 milijuna dolara kako bi se izgradio filmski set koji se prostire na 10 tisuća četvornih metara (pet tisuća interijera i pet tisuća eksterijera), vjerna replika sultanske palače Topkapi koja se gradila čak pet mjeseci, izradili kostimi za preko 130 glumaca i statista te nabavile specijalne digitalne filmske kamere.

S obzirom da u Topkapi palači, istanbulskom carskom domu koji je bio administrativni centar Otomanskog carstva skoro 400 godina, nije dozvoljeno snimanje, autori i producenti serije bili su primorani napraviti repliku palače koja ih je koštala vrtoglavih 1,7 milijuna dolara.

Palača se gradila skoro godinu dana i prostire se na četiri tisuće kvadratnih metara. Vjerno su izgrađene sve sobe kao i u originalnoj palači – centralna dvorana, spavaće sobe, kupaonice, mjesta za zabavu, ali i tajanstveni harem, svojevrsni centar svađa i intriga u kojem su živjele sultanove djevojke.

U izgradnji palače se pazilo na svaki detalj, od ručno rađenih ukrasnih reljefa na vratima do pažljivo odabranih tkanina koje krase dvorske zidove i krevete, sve kako bi se na najbolji mogući način dočarala turska kultura u to doba.

Zbog rekordne gledanosti prve sezone serije Sulejman Veličanstveni povećao se interes za Otomanskim carstvom i turskom kulturom općenito, pa brojni turski muzeji i znamenitosti bilježe sve više posjetitelja, ponajviše Topkapi palača koju je u prvoj polovici ove godine posjetilo više od osam milijuna ljudi, čak četiri puta više nego lani.


Kontroverze o seriji u Turskoj
Prije same premijere, serija Sulejman Veličanstveni je podigla veliku prašinu u rodnoj zemlji.

Naime, čim je televizijska kuća Show TV, koja je emitirala serijal u Turskoj, krenula s najavnim prilozima u kojima se cijenjeni vladar Kanuni (Zakonodavac) ljubaka s djevojkama iz harema i uživa u alkoholu, što je ionako zabranjeno u islamskoj vjeri, velik broj građana je krenuo u protest tražeći ukidanje serije zbog nepoštovanja prema sultanu i samoj turskoj povijesti.

Prosvjednici su trgali promotivne plakate s Halitovim likom i tražili zabranu emitiranja serije slanjem preko 70 tisuća zahtjeva televizijskoj kući Show TV, a javio se i premijer Recep Erdogan koji je izjavio da serija diskreditira najslavniji dio turske povijesti i pokazuje je u negativnom svjetlu mlađim naraštajima.

Osim što su na sebe navukli gnjev javnosti, glumcima i producentima serije nije se ništa ozbiljno dogodilo… Naprotiv, raskošna serija Sueljman Veličanstveni, koja u četiri sezone opisuje događaje u životu najvažnijeg sultana, od vremena kada je postao vođa Otomanskog carstva pa sve do smrti, njegov odnos prema obitelji, ženama i prijateljima, prema državi, svojim vjernim sljedbenicima, ali i prema neprijateljima, u kratkom je vremenu osvojila srca brojnih gledatelja.


Sulejman Veličanstveni je serija o kojoj se u posljednje vrijeme najviše priča, a čija raskošnost i duh orijenta ostavljaju brojne gledatelje bez daha.

Stoga budite uz RTL Televiziju u ponedjeljak, 27. kolovoza u 20 sati, i pripremite se za nezaboravan doživljaj koji donosi hrvatska premijera ove najintrigantnije serije ikad.

• Pratite seriju po epizodama


KOMENTARI

Do sada je na ovu temu ostavljeno 37 komentara. Dodaj svoj komentar... Ostavljeni komentari:
Dodaj svoj komentar...

OBJAVI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

metox.blog.hr


NAJNOVIJE

Najnovije vijesti o televiziji (od 1.12.2012.)
možete čitati na našoj novoj stranici, na novoj adresi, s novim dizajnom i s većim brojem vijesti...
Vijesti potražite na linku ovdje.

IZDVOJENO

Sulejman Veličanstveni - sadržaji epizoda

Budite informirani o svim televizijskim vijestima
putem naše Facebooku stranice.


INFO

Metox blog se od 1.12.2012. nalazi na novoj adresi:
Metoxx • http://metoxx.wordpress.com Staro ime i adresa:
Metox • http://metox.blog.hr
Statistički podaci: • Blog otvoren: 05.07.2009. u 10:00h (itvr.blog.hr) • Blog na novoj adresi: 11.06.2012. u 20:00h (metox.blog.hr) • Blog na novoj adresi: 01.12.2012. u 18:00h (metoxx.wordpress.com) • Ukupan broj posjeta na (ITVR & Metox blogu)
od 05.07.2009. u 10:00h:
HTML Counter
© Copyright 2009.-2012.