Metoxx | sve o televiziji na jednom mjestu

Naslovnica Najnovije vijesti Specijali Teme Preporuke Mišljenja Serije Večeras na TV-u Epizode serija O nama Kontakt


Potražite nas na novoj adresi.



Sve o seriji Sila pročitajte ovdje.



Nedjeljom ujutro, subotom navečer

Objavljeno: nedjelja, 16.09.2012. 19:14 Komentari: 0 komentara do sad

SERIJA
Piše: Metox Blog
Izmjenjeno: 16.09.2012. 19:15
Nedjeljom ujutro, subotom navečer je kvartovska komedija ne baš korektnog humora, ne baš tipičnih junaka i ne baš običnih situacija za koje je teško vjerovati da izvorište imaju u stvarnom životu, iako ga većinom doista imaju.


EMITIRANJE: nedjeljom u 21:40h, od 16.rujna na HTV1
Radnja
Svaka od priča započinje u nedjeljno jutro u kojem zatičemo naše junake u neobičnim situacijama da bi se nakon toga vratili u subotnje kasno poslijepodne, večer i noć i otkrili koji je slijed događaja doveo do takve nedjeljne "posljedice". Na samom kraju svake epizode vraćamo se u nedjeljno jutro da bismo vidjeli rasplet priče.

"Ovo je bila najgluplja ideja ikad…"
… rečenica je to koju bi u svakoj epizodi mogao izgovoriti barem jedan od četiri glavna junaka. No u trenutku kad je izgovori ili pomisli, obično je prekasno; posljedice spomenute ideje već su nastupile.

Jel znaš ono kad je Hans gurnuo glavu u kontejner za boce?
A Srbin prespavao u naplatnoj kućici?
Kad je Sonja ostala cijelu noć zaključana na krovu?
A Filip se probudio na klupici sa sjekirom iznad glave?
Put od nagluplje ideje do kvartovske legende je kratak.
Ali za njega su potrebni određeni uvjeti.

Kao prvo: kvart – sredina jasno omeđenih granica, koja ima vlastita pravila i zakone. Ali ne bilo kakav kvart, nego kvart u kojem nema ni kazališta ni kina ni kluba ni knjižnice ni sportskog centra ni glazbene škole ni aviomodelara ni mažoretkinja… ukratko, ničeg što bi najgluplju ideju ikad moglo sputati u nastanku i evoluciji. Ona najbolje uspijeva na mjestima kao što su birtija, kladionica, parkić, zidić, haustor te onima koje povezuje prijedlog “ispred” – ispred dućana, ispred zgrade, ispred kioska… To su, naime, mjesta koja potiču osobitu vrstu ljudske djelatnosti – dangubljenje. No to ne znači da se u kvartovsku legendu ulazi običnim dangubljenjem; za nju su potrebni junaci koji dangube kreativno.

A upravo su takvi junaci Sonja, Filip, Srbin i Hans. Četvorka je to u ranim dvadesetima, mnogi bi rekli – najboljim godinama. Ako i jesu u najboljim godinama, nisu baš rođeni u najbolje vrijeme i u najboljim okolnostima. Premda žive u kvartu u kojem se nema što raditi, u zemlji u kojoj se gotovo više i ne može raditi, s roditeljima koji su ili siromašni ili na privremenom radu u inozemstvu ili alkoholičari, glavni junaci nisu nimalo depresivni i ogorčeni. Previše su mladi da bi ih to moglo obeshrabriti, s previše smisla za humor da se iz toga ne bi sprdali i previše maštoviti da bi im to sputalo kreativnost. Njih četvero različitog su imovinskog statusa, obrazovanja, spola, dobi, nacionalnosti, seksualne orijentacije i alkoholne tolerancije, ali svima je zajednički višak vremena i maštovitosti.


Ali to još uvijek nije dovoljno da njihova najgluplja ideja postane kvartovskom legendom; za to su joj potrebni svjedoci. Ništa od svega ako u cijelu priču nisu uključeni i drugi stanovnici kvarta: Hansova baba iz Like čija su grešna zadovoljstva rakija, kompjutori i partizanski filmovi; predstavnik stanara Nedeljković koji je kasarnu JNA zamjenio neboderom; Goc koji drži kvartovsku birtiju, nježno zaljubljen u svoju djevojku i u rezultate na kladionici; gospodin Hofman i gospođa Lungić – umirovljenici koji postanu kroničari kvartovskih legendi; razni susjedi u rasponu od nevidljivih preko ispaljenih do onih na rubu živčanog sloma; policajci skloni lošem nogometu; klinci pred kojima je obećavajuća delinkventska karijera; smetlari s viškom samosvijesti i mnogi drugi.

Da rezimiramo: manjak sadržaja, višak maštovitosti te asistencija ostalih likova iz kvarta. A ni alkohol nije naodmet. I kad se sve to spoji, nastaje čarolija poput one u kojoj Hans odluči osvojiti djevojku knjigom, ali završi s glavom u kontejneru za boce.

Statistike
Serija se prikazuje: HTV1
Period: nedjeljom u 21:40h
Razdoblje: od 16.rujna 2012. do ?
Sezona: 1.
Broj epizoda: 15


KOMENTARI

Do sada je na ovu temu ostavljeno 0 komentara. Dodaj svoj komentar... Ostavljeni komentari:
Dodaj svoj komentar...

OBJAVI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

metox.blog.hr


NAJNOVIJE

Najnovije vijesti o televiziji (od 1.12.2012.)
možete čitati na našoj novoj stranici, na novoj adresi, s novim dizajnom i s većim brojem vijesti...
Vijesti potražite na linku ovdje.

IZDVOJENO

Sulejman Veličanstveni - sadržaji epizoda

Budite informirani o svim televizijskim vijestima
putem naše Facebooku stranice.


INFO

Metox blog se od 1.12.2012. nalazi na novoj adresi:
Metoxx • http://metoxx.wordpress.com Staro ime i adresa:
Metox • http://metox.blog.hr
Statistički podaci: • Blog otvoren: 05.07.2009. u 10:00h (itvr.blog.hr) • Blog na novoj adresi: 11.06.2012. u 20:00h (metox.blog.hr) • Blog na novoj adresi: 01.12.2012. u 18:00h (metoxx.wordpress.com) • Ukupan broj posjeta na (ITVR & Metox blogu)
od 05.07.2009. u 10:00h:
HTML Counter
© Copyright 2009.-2012.